Prima paginăDe la RomaPrima omilie Papei Francisc: A merge, a edifica și a mărturisi
De la Roma

Prima omilie Papei Francisc: A merge, a edifica și a mărturisi

Etichete: Papa, Francisc
Papa Francisc în timpul ce ține prima omilie a pontificatului în Capela Sixtină
Papa Francisc în timpul ce ține prima omilie a pontificatului în Capela Sixtină
În aceste trei lecturi văd că există ceva comun: este mişcarea. În prima lectură mişcarea pe drum; în a doua lectură mişcarea în edificarea Bisericii; în a treia, în Evanghelie, mişcarea în mărturisire. A merge, a edifica, a mărturisi.

A merge. "Casa lui Iacob, veniţi să umblăm în lumina Domnului" (Is 2,5). Acesta este primul lucru pe care Dumnezeu l-a spus lui Abraham: Mergi în prezenţa mea şi fii ireproşabil. A merge: viaţa noastră este un mers şi atunci când ne oprim, lucrurile nu merg. A merge mereu, în prezenţa Domnului, în lumina Domnului, căutând să trăim cu acea ireproşabilitate pe care Dumnezeu i-o cerea lui Abraham, în promisiunea sa.

A edifica. A edifica Biserica. Se vorbeşte despre pietre: pietrele au consistenţă; dar pietre vii, pietre unse de Duhul Sfânt. A edifica Biserica, Mireasa lui Cristos, pe acea piatră unghiulară care este însuşi Domnul. Iată o altă mişcare a vieţii noastre: a edifica.

Al treilea, a mărturisi. Noi putem merge cât vrem, noi putem edifica atâtea lucruri, dar dacă nu-l mărturisim pe Isus Cristos, lucrurile nu merg. Vom deveni o ONG de asistenţă, dar nu Biserica, Mireasa Domnului. Când nu mergem, ne oprim. Când nu edificăm pe pietre ce se întâmplă? Se întâmplă ceea ce li se întâmplă copiilor pe plajă când fac palate de nisip, totul se dărâmă, este fără consistenţă. Când nu-l mărturisim pe Isus Cristos, îmi vine fraza lui Léon Bloy: "Cine nu-l roagă pe Domnul, îl roagă pe diavol". Când nu este mărturisit Isus Cristos, se mărturiseşte mondenitatea diavolului, mondenitatea demonului.

A merge, a edifica - a construi, a mărturisi. Dar lucrul nu este aşa de uşor, pentru că în mers, în construire, în mărturisire, uneori sunt zguduieli, există mişcări care nu sunt chiar mişcări ale drumului: sunt mişcări care ne trag înapoi.

Această Evanghelie continuă cu o situaţie specială. Acelaşi Petru care l-a mărturisit pe Isus Cristos îi spune: Tu eşti Cristos, Fiului Dumnezeului celui viu. Eu te urmez, dar să nu vorbim despre Cruce. Asta nu merge. Te urmez cu alte posibilităţi, fără Cruce. Când mergem fără Cruce, când edificăm fără Cruce şi când mărturisim un Cristos fără Cruce, nu suntem discipoli ai Domnului: suntem mondeni, suntem Episcopi, Preoţi, Cardinali, Papi, dar nu discipoli ai Domnului.

Eu aş vrea ca toţi, după aceste zile de har, să avem curajul, chiar curajul, de a merge în prezenţa Domnului, cu Crucea Domnului; de a edifica Biserica pe sângele Domnului, care este vărsat pe Cruce; şi de a mărturisi unica glorie: pe Cristos Răstignit. Şi astfel Biserica va merge înainte.

Eu urez nouă tuturor ca Duhul Sfânt, prin rugăciunea Sfintei Fecioare Maria, Mama noastră, să ne dea acest har: să mergem, să edificăm, să-l mărturisim pe Isus Cristos Răstignit. Aşa să fie.


Traducere de pr. Mihai Pătraşcu (www.ercis.ro)Documente în legătură

Video

Papa Francisco - Papa Francisc salută tinerii din Conferința UNIV 2013

Papa le-a mulțumit călduros tinerilor care participă la Conferința UNIV: "Fiecare dintre voi poate realiza ceea ce a cerut Sf. Josemaría: Tocmai în mijlocul celor mai banale lucruri materiale trebuie să ne sfinţim, slujindu-l pe Dumnezeu şi pe toţi oamenii".

Video

Omilia Papei Francisc la inaugurarea pontificatului: „A păzi orice persoană”.

Sf. Părinte Francisc a ţinut omilia la inaugurarea pontificatului. „A-l păzi pe Isus cu Maria, a păzi întreaga creaţie, a păzi orice persoană, în special pe cea mai săracă, a ne păzi pe noi înşine: iată o slujire pe care Episcopul de Roma este chemat s-o împlinească, dar la care cu toţii suntem chemaţi pentru a face să strălucească steaua speranţei: Să păzim cu iubire ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit!”

Video

Papa explică de ce și-a ales numele lui Francisc din Assisi

„Am ales numele lui Francisc din Assisi, pentru că îmi doresc o Biserică săracă şi pentru săraci, care să apere pacea şi să fie atentă faţă de creaţie”

Video

Papa Francisc: „Rugaţi-vă pentru mine”

„Fraţi şi surori, bună seara. Voi ştiţi că datoria Conclavului este de a da un Episcop Romei. Se pare că fraţii mei cardinali s-au dus să-l ia la capătul lumii, dar iată că suntem aici. Vă mulţumesc pentru primire. Comunitatea diecezană de Roma îşi are propriul episcop.”

Documente